torstai 26. heinäkuuta 2012

Karjala-päivitys: Suojärvi

Lukijapalautetta Suojärven tilanteesta


Kävin äskettäin Suojärvellä, joten tässä pari pientä päivitystä Karjala-matkaopaskirjaan.

Vuonna 2005 Suojärven keskustaan rakennettu puinen ortodoksikirkko on purettu. Samalla paikalla on nyt uusi, hieno punatiilinen ortodoksikirkko, joka vihittiin marraskuussa 2010. 


Kuva: Marko Home

Kuten Karjala-kirjassa kerrotaan, Karelia-hotellin ravintola Jolki-Palki on auki varsin epäsäännöllisesti, joten sen aukioloon ei voi Suojärvellä käydessä luottaa. Suojärven keskustan pääkadun Gagarinan varrella on sen sijaan ravintola Simsim, joka on auki arkisin klo 02:een asti ja viikonloppuisin klo 04:ään asti (ilmeisesti pitempäänkin jos asiakkaita riittää). Simsim on ihan leppoisa paikka istua iltaa. Ravintola Simsimin vieressä on samojen omistajien pyörittämä 24 tuntia vuorokaudessa auki oleva kauppa, joka venäläiseen tapaan myy kaikkea elintarvikkeista vodkaan. Suojärven keskustan paras ruokapaikka on kartonkitehtaan ruokala, jossa on tarjolla lounasta arkisin klo 11-15. Söimme siellä herkulliset käsintehdyt pelmenit. 

Sukumme vanhaan kotikylään Maimalammelle pääsee nykyään maastoautolla perille saakka, sillä paikallinen metsäkombinaatti teki pari vuotta sitten sinne uuden hiekkatien, joka yhtyy vanhaan Maimalammen tiehen. Tienhaarasta on nyt kolmen kilometrin matka Maimalammen kylän raunioille.  Sen sijaan Jehkilä-Kaitajärvi tieltä Maimalammen tienhaaraan johtava 10 kilometrin hiekkatie on nykyään sen verran huonossa kunnossa, ettei sitä voi enää ajaa bussilla. Maastoautolla tuo taival kyllä taittuu. Maimalammesta Sotinlampeen laskevan Mellitsaojan yli on rakennettu tukeva tukkisilta. Kylän kohdalla Maimalammen rannalla on pieni hiekkaranta, jossa sukumme jäsenet käyvät uimassa aina kylässä käydessämme. Kuten Karjala-opaskirjassa kerrotaan, Maimalammen kylästä ei ole jäljellä muuta kuin talojen kivijalat. Luonnonkauniin maiseman vuoksi käymme siellä silti yhä uudestaan. 

Parhain terveisin, 

Marko Home

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti