perjantai 9. joulukuuta 2011

Jalkala-museo Kannaksen Kivennavalla

Jalkalan museo - hämmästyttävä cocktail

Pitkäjärven ja Kaukjärven välissä sijaitseva Jalkala oli pieni suomalainen kylä, jossa oli toistakymmentä taloa asukkaineen.

Tsaarinajalla kylässä oli venäläisiä huviloita, jotka itsenäisyyden aikana rappeutuivat. 

Sotien jälkeen Neuvostoliiton aikana pieni ja vaatimaton Jalkala tuli tunnetuksi suurellisesta museosta, joka palvoi vallankumousjohtajaa ja keskitysleirien perustajaa Leniniä huikeilla mittasuhteilla. 



Nykyään museo on edelleen tallella, samoin Leninin patsas, mutta museon luonne on muutettu. 



Tämän kyltin mukaan Lenin viipyi talossa vuonna 1917.


Toisen kyltin mukaan museosta on tullut suomalais-ugrilaisuuden erikoismuseo, koska säilynyt rakennus ilmentää tätä kulttuuria. Näin sanoo kyltti (kirjoitusvirheet korjattu): 


”1800-luvulla rakennettu suomalaiseen maatilaan kuuluva asuintalo oli L Parviaisen omaisuutta, tämä omisti muun muassa tehtaan ”Vanha Parviainen” Pietarissa. Vuonna 1914 maatilan omistajaksi tuli hänen veljensä P Parviainen. Elokuussa 1917 Parviaisten perhe tarjosi piilopaikan V I Uljanoville (Leninille). Vuonna 1940–1992 (1941–1945 lukuun ottamatta) täällä sijaitsi V I Leninin keskusmuseon filiaali. Valtiollisen suomalais-ugrilaisten kansojen kansalliskulttuurisen eheyttämisohjelman mukaan on tarkoitus entisöidä maatila uudestaan.”




Itse museo sijaitsee uskonnolliset mittasuhteet saavan puistoalueen keskellä: portin jälkeen on pitkä kävely metsän halki tämän Leninin patsaan juurelle.
Sen luota jatketaan pienen talonpoikaisrakennuksen luokse, jonka yläpuolelle on rakennettu hurja katos, joka 2000-luvun rappion ­aikana on jo rapistunut. 




Katosta vas­tapäätä on hirsirakennus, jossa on museo. Museossa oleva kartta näyttää kylän muodon.





Museo on kiinnostava suomalaisen historian esiinmarssi keskellä venäläistettyä Karjalan kannasta. Pietarilaiset Suomen-ystävät ovat olleet mukana luomassa totuudenmukaista kuvaa Jalkalan, Karjalan, Suomen ja koko suomalaisugrilaisen alueen historiasta. Esillä on karttoja ja kuvia kokonaisen Suomen rajoista, Karjalan kannakselta, Kivennavasta, Jalkalan kylästä ja Parviaisen perheestä. 





Museon kyltti.




Museon esittämä käsity suomalaisugrilaisista kansoista.

Kiinnostava kartta suomalaisugrilaisten kansojen asuinpaikoista.

* * *

Tämä on Suomalaisen Matkaoppaan Karjala-blogi.

Matkaopaskirja löytyy täältä.

Facebookissa Karjala-opas löytyy täältä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti