perjantai 29. heinäkuuta 2011

KARJALAAN JA TAKAISIN

Käytännön ohjeet siirtymiseen Suomen puolelta Venäjän hallussa oleville alueille.

Osuutta laajennetaan lähiaikoina. Lukijoilta pyydetään lisäyksiä, laajennuksia, korjauksia ja kommentteja.


Valmismatkat
Huomattava osa Karjalan-matkoista tehdään valmismatkoina. Yrittäjiä on paljon, ja monet niistä ovat pieniä – onpa joukossa monia yhden ihmisen yrityksiäkin. Suosittelemme suomalaisten matkanjärjestäjien palvelujen käyttämistä loppuun saakka, sillä jo vuosien kokemus nykyisen Venäjän arkipäivästä helpottaa Karjalaan tutustumista monin tavoin.

Alla on mainittu joitakin Karjalaan matkoja järjestäviä suomalaisia yrityksiä. Tarkat tiedot löytyvät yritysten omista esitteistä, joita saa sekä alla mainituista osoitteista että muista matkatoimistoista, messuilta tai matkailualan tapahtumista. Alla oleva kooste on epätäydellinen.

Finnsov Tours: Bussimatkoja kaikkialle Karjalaan, juna- ja lentomatkoja Venäjälle.
Annankatu 29 A 14, 00100 Helsinki,
p. 09-436 6960, tours@finnsov.fi, www.finnsov.fi.

Futurist Oy: Matkatoimistojen varauskeskus Venäjälle ja Karjalaan.
Erottajankatu 4 C, 00120 Helsinki,
p. 09-689 900, futurist@futurist.fi, www.futurist.fi.

Japi-Matkat Oy: Bussimatkoja Karjalaan ja muualle Venäjälle.
Helsingintie 1, 49400 Hamina,
p. 05-355 9365, fax 355 9365, myynti@japi-matkat.fi, www.japi-matkat.fi.

Juminkeko-säätiö: Kulttuurimatkoja Vienan runokyliin.
Kontionkatu 25, 88900 Kuhmo,
p. ja fax 08-653 0670, info@ juminkeko.fi, www.juminkeko.fi/viena/kulttuurimatkailu.html.

Karjalan Sissit: Kysy hiihtoretkistä Kannaksella, Antti Väisänen,
p. 0500-154 762, antin.era@luukku.com.

Kymenmatkat: Paljon tarjontaa, hotellimajoitusta.
Karhulantie 32–34, 48600 Karhula,
p. 05-260 6411, fax 260 6296.

LomaLinja: Bussi- ja laivamatkoja kaikkialle Karjalaan: sotahistoriallisia matkoja, Viipuri, Valamo, Laatokan kierros ja kotiseutumatkoja.
Aleksanterinkatu 29, 33100 Tampere,
p. 010-289 8100, lomalinja@lomalinja.fi, www.lomalinja.fi

Luostarimatkat: Joka kesä kymmenkunta matkaa Valamoon, muutama matka Solovetskin saarelle ja jokunen matka muualle Karjalan tasavaltaan. Myös erityisiä pyhiinvaellusmatkoja Valamoon.
Ortodoksinen Kulttuurikeskus, Pohjoiskatu 6, Joensuu,
p. 010-239 2080 tai 050-552 1902, info@monasterytours.com, www.monasterytours.com.

Lähialuematkat: Räätälöityjä yksityis- ja ryhmämatkoja.
Vuorimiehenkatu 3, 00140 Helsinki,
p. 09-6689 5730, matkat@lahialuematkat.fi, www.lahialuematkat.fi.

Matka-Kyllönen: Bussiretkiä runokyliin, Kostamukseen ja muualle.
Kainuuntie 84, 88900 Kuhmo,
p. 08-652 0771, matkatoimisto@matka-kyllonen.inet.fi.

Matka-Prima Oy: Matkoja kaikkialle Karjalaan, helikopterimatkojen välitystä, viisumipalveluja.
p. 0207-689 970, matkaprima@primatours.fi, www.primatours.fi

Niikon Matkat: Ohjattuja ­bussimatkoja Vienaan ja muualle Karjalaan sekä Udmurtiaan.
Petri Niikko, Hakamaankuja 3 A 13, 01600 Vantaa,
p. 045-137 4757, www.niikonmatkat.fi.

Saimaan Matkaverkko. Matkoja Viipuriin, tilausmatkoja, laivalla ilman viisumia Viipuriin. ­
Valtakatu 46, 53100 Lappeenranta,
p. 05-541 0100, saimaatravel@ saimaatravel.fi, www.saimaatravel.fi.

Salpasafarit. Kekseliäitä seikkailumatkoja erilaisilla kulkuneuvoilla Kannakselle ja muualle Karjalaan. Toimisto sijaitsee Lappeenrannan Rauhassa,
p. 0400-585 358, sales@salpasafarit.fi, www.salpasafarit.fi.

Tilausmatkat Oy.: Kiertomatkoja Karjalan tasavallassa ja Kannaksella. Myös luostarimatkoja Valamoon ja Solovetskin saarelle, Kauppakatu 55-57, 70110 Kuopio,
p. 017-263 3323, toimisto@tilausmatkat.info, www.tilausmatkat.info.

Turun Neva Tours: Bussimatkoja Viipuriin, Pietariin, Petroskoihin ja muualle ­Venäjälle.
Eerikinkatu 20, 20100 Turku,
p. 02-250 4655, www.nevatours.fi/

VL-Matkat: Useita kiinnostavia kierto­mat­koja Itä-Karjalaan ja Kannakselle. ­Vihdin Liikenne.
Albertinkatu 22–24 A 2, 00120 Helsinki,
p. 09-444 774, vihdin.liikenne@clarinet.fi, www.vihdinliikenne.fi

Vuoksen kalastuspuisto: Retkiä Kannakselle: sotahistoriaa ja Vuoksen luontoa, Taisto Kainulainen,
p. 0400-655 848, www.vuoksenkalastuspuisto.com.

Junalla
Nopea Allegro-juna yhdistää Helsingin, Viipurin ja Pietarin neljä kertaa päivässä, matka Helsingistä Viipuriin kestää 3 ½ tuntia.

Bussilla

Viipuriin ja Pietariin pääsee päivittäin bussilla. Tuoreimmat aikataulut ovat Internetissä. Venäjälle meneviin busseihin otetaan pääsääntöisesti vain valtakunnan rajan ylittäviä matkustajia. Viisumin on oltava kunnossa. Venäläisillä on lisäksi omia reittibusseja, jotka kulkevat Petroskoista Helsinkiin ja Tampereelle. Petroskoissa on myös lehdissä ilmoittavia takseja, jotka keräävät auton täyteen. Kysele Petroskoissa paikallisilta. Katso myös nettisivuiltamme lisätiedot.

Laivalla
Saimaan kanavaristeilyjä järjestetään Lappeenrannasta käsin kesäkaudella. Risteilykausi alkaa toukokuun lopulla ja jatkuu syyskuun alkuun. Viisumivapaaseen risteilyyn tarvitaan kopio voimassa olevan passin kuvasivusta viimeistään kolme arkivuorokautta ennen lähtöä. Lähetä kuva osoitteeseen saimaatravel@saimaatravel.fi. Lähtö Lappeenrannasta on klo 7.45 ja perillä Viipurissa on noin kolme tuntia. Risteilyn hinta vuonna 2011 oli 68€, 2–15-vuotiaat 39€, alle 2-vuotiaat 10€.

Omalla autolla
Karjalaan ja Murmanskin alueelle on seitsemän kansainvälistä rajanylityspaikkaa. Karjalaan voi lähteä milloin tahansa: Vaalimaa ja Nuijamaa ovat avoinna ympäri vuorokauden, samoin monet rajantakaiset turistipalvelut. Muut rajanylityspisteet ovat auki aamuvarhaisesta iltamyöhään.
Oma auto on ylivoimaisesti helpoin tapa tutustua Karjalan kyliin ja nähtävyyksiin, ja rajanylitys on viime aikoina ollut entistä helpompaa.
Ensimmäinen sääntö on hoitaa kaikki paperiasiat kuntoon. Auton haltija saa ajaa auton Venäjälle. Jos rekisteriotteen mukaan omistaja on joku muu, tarvitaan allekirjoitettu valtakirja, jolla auton vienti Venäjälle valtuutetaan. Venäjällä tarvitaan:
–  suomalainen ajokortti
–  rekisteriote
–  tulli-ilmoituskaavake
–  vakuutusyhtiön vihreä kortti.
–  talvirenkailla ajavalta W–merkillä varustettu kolmiotunnus

Vaalimaa
Torfånovka, Torfjanovka
GPS: 60°36'16 P 27°50'54 I

Raja on auki 24 tuntia vuorokaudessa.
0,0 Rajahovin risteys
0,7 Suomen tullin liikennevalot
0,8 Suomen tulli
2,1 Valtakunnanraja
2,2 Stop-merkki, passin näyttö
3,8 Venäjän autojono
4,5 Venäjän tulli
4,9 Puomi
5,6 Viipurin Veikot
7,4 Unirem
10,4 Motelli, Lukoil
10,8 Puomi
19,1 Neste, Säkkijärven risteys
Vaalimaan rajanylityspiste on nopea ja tehokas, kun vertaa Nuijamaan ikuisuusjonoihin ja ahtauteen. Vaalimaan etuihin kuuluvat myös erinomaiset palvelut rajan molemmin puolin.
Huomaa: Käytäntö, säännöt ja tilanteet voivat muuttua usein Venäjän tullissa. Joillakin puomilla on esiintynyt venäläisten taholta pientä kerjäämistä, kuten kolikoiden, tupakan tai juotavan pyytämistä. Emme suosittele tämän huonon tavan palkitsemista! Muista kopioida uuden viisumin mukana tulevat paperit, ja ota autoosi riittävästi tulli- ja maahantulolomakkeita. Täytä kaikki kaavakkeet jo ennen rajalle menoa, jos mahdollista.

Vaalimaalta Venäjälle
Suomen puolella: Virolahden Vaalimalla Suomen puolelta poistuvaa liikennettä ohjataan liikennevaloin tullirakennuksen luo, missä käydään näyttämässä passit, minkä jälkeen saa ajaa valtakunnanrajalle. Joskus kun on tungosta, avataan oikea ajoväylä EU-kansalaisten luukulle, jonka luona ei tarvitse nousta autosta.
Valtakunnanraja: Rajalla täytyy aina vilauttaa passia.
Ensimmäinen jonotus: Viime aikoina
Passintarkastus: Noin 2,5 kilometrin päässä valtakunnanrajalta hoidetaan Torfjanovkan tulliaseman rajamuodollisuudet kahdessa eri kopissa. Suomalaiset jonottavat oikealla kaistalla. Odota viranomaisen ohjausta vapaalle kaistalle. Ensimmäisen kopin luukulla tarkastetaan passi ja viisumi. Jos aiot oleskella Venäjällä yli kolme arkipäivää, joudut pyytämään ja täyttämään erillisen matkustajakortin (Migratsionnaja Karta, Migration Card), josta täytetään saapumis- ja poistumisosat samalla kertaa. Auton voi siirtää hieman eteenpäin passintarkastuksen jälkeen.
Tullitarkastus: Tulliselvityslomake viedään tullikopille, jossa tarkastaja tekee lomakkeeseen omat merkintänsä ja antaa paperin sinulle takaisin. Tässä esitetään myös autovakuutus auton rekisteriote, pikkulappu ja passi. Rekisteriotteen perusteella tarkastaja printtaa sinulle vihreäreunaisen autositoumuskaavakkeen, jossa mainitaan autosi rekisteritunnus ja muita tietoja. Paperi on auton haltijan allekirjoitettava. Jos et ole auton omistaja tai haltija, tulee olla erillinen valtakirja ajoneuvon väliaikaiseen maastavientiin.
Muut matkustajat: Auton mukana matkustavien matkustajien tulliselvityspaperi ei periaatteessa ole pakollinen, eikä sitä välttämättä tarvitse täyttää tai näyttää. Lomakkeita saa matkatoimistosta sekä rajalta, sekä printtaamalla sen netistä. Paluumatkaa varten on täytettävä vastaava lomake.
Tullialueen puomi: Poistuttaessa tullialueelta näytetään, että passissa on passintarkastuksessa saatu leima. Tämän jälkeen kulku Viipurin suuntaan on vapaa.

Venäjältä Vaalimaalle
Kaksi puomia: Viipurin ja Torfjanovkan tullialueen välillä on yksi rajavyöhykkeen puomi, joilla kysytään matkustajien passit. Se on Säkkijärven länsipuolella. Toinen puomi on tullialueen portilla, jossa näytetään passia.
Tullialue: Tullikopilla näytetään passi, auton rekisteripaperit sekä meno- ja paluumatkojen tulliselvitykset. Seuraavalla kopilla käydään näyttämässä passit sekä viisumi. Jos olet täyttänyt yli kolmen vuorokauden oleskelua varten maahantulokortin, se luovutetaan pois. Avaa aina auton takaluukku ja näytä passia tullimiehille. Usein tarkastus sujuu nopeasti eikä hidasta matkantekoa.
Ei-kenenkään-maa: Tullialueen jälkeen on verovapaa myymälä, jossa saa tehdä ostoksia vain Venäjältä poistuttaessa. Parikilometrinen matka voi olla vaarallinen, koska rekat usein tukkivat itään kulkevan ajoväylän.
Valtakunnanraja: Ennen valtakunnanrajaa näytetään passia, ja matka jatkuu Suomen puolelle.
Suomen puolella: Suomessa liikennettä ohjataan liikennevaloin. Yleensä autot ohjataan tullirakennukseen, minne kävellään näyttämään passi ja kävelemään tullin läpi. Suomen tulli tekee silloin tällöin tullitarkastuksia. Joskus on avoinna myös oikealla sijaitseva EU-kansalaisille tarkoitettu tarkistuskoppi, jonne ojennetaan passi ilman että on noustava autosta.

Vaalimaan palvelut
Suomen puolella ennen rajaa on Idänportti-hotelli Kurkelan risteyksessä. Ylä­maan risteyksen jälkeen, 1 km ennen Suomen raja-asemaa on laaja ostoskeskus, jossa ovat Teboil Rajahovi ravintoloineen, supermarketeineen ja kauppoineen sekä pankkiautomaatti. Käytännössä kaikki Venäjälle matkustavat bussit ja yksityisautotkin pysähtyvät kahville ja ostamaan ruplia, autovakuutuksen, matkatavaraa tai evästä.
Suomesta tultaessa tulliaseman jälkeen on 1,3 km päässä rajapyykki, jossa
maa vaihtuu. Noin 500 metriä rajalta oikealla on huoltoasema (92, 95E, 98E, diesel) kahvilapalveluineen ja kauppoi­neen, sekä muita kauppoja. Näihin kuuluvat:
Kauppa Ylä-Urpala. Myynnissä on juomia, ruoka sekä levyjä.
Robin Hood. Myynnissä on juomia, karamelleja sekä CD-levyjä ja muita laittomia kopioita.
Viipurin Veikot. Viipurin Veikot on kahvila, ja se myy juomia, elintarvikkeita, suklaata ja hygieniatuotteita. Valuutanvaihto on auki aina. Vieressä on apteekki ja levykauppa.
Nicolai. Edellisen vieressä oleva kauppa myy juomia, karamelleja ja CD-levyjä.
Runsaan kilometrin päässä oikealla on Unirem-hotellikompleksi Karhu, jossa on sauna, majoitusta, kauppa, autonkorjauspalveluja ja yleensä kaikkia palveluja, joita suomalaiset etsivät. Ennen puomia, noin 6 km raja-asemalta, on vasemmalla bensa-asema. Kahvilassa on valuutanvaihto ja pankkiautomaatti. Vieressä on motelli.

Nuijamaa
Brusniqnoe, Brusnitsnoje, Saimenskij
GPS: 60°57'37 P 28°30'38 I
Raja on auki 24 tuntia vuorokaudessa.
Nuijamaan rajanylityspaikka palvelee eniten Lappeenrannan seudun matkailijoita. Nuijamaan uusi moderni rajanylityspaikka avattiin loppukesästä 2006, ja samalla valmistui tieyhteys Venäjän puolelle.
0,0 Kuutostieltä 13-tielle
15,0 Laplandia Market vasemmalla
16,0 Ryhmitys Suomen tulliin
16,9 Liikennevalot Suomen tulliin
16,9 Suomen tulli
17,7 Valtakunnanraja
19,5 Pällin verovapaa myymälä
20,7 Liikennevalot ja puomi
21,1 Liikennevalot ja Venäjän tulli
21,6 Puomi, passin näyttö
25,8 Pällin kanavasulku, silta
29,4 Rättijärvi, TatNeft-bensa-asema
29,6 Silta
40,2 TatNeft, rahanvaihto
40,3 Puomi
42,7 Viipuriin käännytään vasemmalle
55,8 Viipurin Neste

Nuijamaalta Venäjälle
Suomen puolella: Nuijamaalla Suomen puolelta poistuvaa liikennettä ohjataan liikennevaloin. Normaalisti ajetaan vasenta kaistaa tullirakennuksen luo, missä käydään näyttämässä passit, minkä jälkeen saa ajaa valtakunnanrajalle. Joskus kun on tungosta, avataan oikea ajoväylä EU-kansalaisten luukulle, jonka luona ei tarvitse nousta autosta.
Valtakunnanraja: Rajalla voit joutua vilauttamaan passia.
Passintarkastus: Noin 3,4 kilometrin päässä valtakunnanrajalta hoidetaan Brusnitsnojen eli Saimenskij’n tulliaseman rajamuodollisuudet. Ennen tätä aluetta on usein jonoa tullialueen liikennevaloilla ja puomilla. Seuraava jono on tullirakennuksen lähellä – suomalaiset autot jonottavat oikealla puolella. Kolmas jono on sitten tullissa. Odota viranomaisen ohjausta vapaalle kaistalle. Ensimmäisen kopin luukulla tarkastetaan passi ja viisumi. Auton voi siirtää hieman eteenpäin passintarkastuksen jälkeen.
Tullitarkastus: Tulliselvityslomakkeet viedään oikealla puolella olevaan rakennukseen, jossa tarkastaja tekee lomakkeeseen omat merkintänsä ja antaa paperin sinulle takaisin. Tässä esitetään myös auton rekisteriote ja passi.
Tullialueen puomi: Poistuttaessa tullialueelta tarkistetaan, että passissa on passintarkastuksessa saatu leima. Tämän jälkeen matka jatkuu Saimaan kanavatietä pitkin. Kanava-alueen jälkeen on vielä yksi puomi, noin 19 km tullialueelta.

Venäjältä Nuijamaalle
Kaksi puomia: Nuijamaan suuntaan on puomi Saimaan kanavan vuokra-alueen alussa. Näytä passia. Puomin jälkeen tie seuraa kanavaa. Toinen puomi on tullialueen portilla.
Tullialue: Tullialueen puomilla esitetään passi ja ajetaan autojonoon. Aja aina ohjeiden mukaan autoa eteenpäin. Kopissa käydään tullaamassa auto pois Venäjältä, ja toisella luukulla esitetään passit. Tullitarkastuksen jälkeen puomi nousee.
Ei-kenenkään-maa: Tullialueen sisällä on verovapaa myymälä, jossa saa asioida vain Venäjältä Suomeen matkustettaessa. Matka jatkuu vielä Pällin verovapaiden kauppojen ohi valtakunnanrajalle.
Valtakunnanraja: Valtakunnanrajalla näytetään passia.
Suomen puolella: Suomessa liikennettä ohjataan liikennevaloin. Yleensä autot ohjataan tullirakennukseen, minne kävellään näyttämään passi ja kävelemään tullin läpi. Suomen tulli tekee silloin tällöin tullitarkastuksia. Joskus on avoinna myös EU-kansalaisille tarkoitettu tarkistuskoppi, jonne ojennetaan passi ilman että on noustava autosta.

Nuijamaan palvelut
Suomesta tultaessa ajetaan Lappeenrannasta Nuijamaan ja Viipurin suuntaan.
Suomen viimeinen palvelupiste on Laplandia Market. Valtakunnanrajalta 1,5 km itään on Pällin kookas verovapaa myymälä ja lääketieteellinen keskus, josta saa optikon ja silmälääkärin palveluja. Venäjän tullista 8 km Viipurin suuntaan on Rättijärven silta ja edullista bensaa myyvä TatNeftin jakelupiste (aina auki), kauppa (auki 8–20), apteekki, rahanvaihto ja kahvila sekä WC.
Ennen Saimaan kanava-alueen (Juustilan) puomia on oikealla TatNeftin bensaasema ja rahanvaihto. Puomin jälkeen on muutama kauppa sekä VTK-bensa-asema.

Imatra
Svetogorsk
GPS: 61°07'48 P 28°49'25 I
Raja on auki aina.
0,0 6-tien kohdalla 62-tiellä
4,2 Liikenneympyrä, Neste
8,2 Suomen tullin valvontakamera
8,9 Liikennevalot
9,0 Suomen tulli
9,7 Valtakunnanraja
10,0 Liikennevalot
10,1 Venäjän tulli
10,3 Puomi
10,8 Vasemmalle Enson suuntaan
11,4 X-risteys, Viipuri suoraan
Imatran rajanylitys on nopeutunut ja tehostunut viime vuosina, vaikka täälläkin voi joskus olla pitkät jonot.
Suomen puolella noudatetaan liikennevaloa, ja ajetaan tullirakennuksen luo. Passi näytetään, ja sen jälkeen ajetaan 700 metriä Venäjän puolelle puomille. Siellä näytetään passia. Sieltä on 400 metriä Venäjän tullirakennuksen luokse. Suomalaiset jonottavat oikealla kaistalla ja noudattavat liikennevaloja.
Passintarkastus ja tullaus ovat samassa rakennuksessa mutta eri luukuilla. Tullauksen jälkeen ajetaan 200 metriä tullialueen puomille, missä lähinnä vilkaistaan autossa olijoiden passit.
Imatran rajanylitys sijaitsee noin 10 km Imatran itäpuolella sijaitsevalta moottoritieltä. Sen sijaan Enso eli nykyinen Svetogorskin teollisuuskaupunki ulottuu rajalle. Puomin jälkeen oikealla on kauppoja, vasemmalla bensa-asema.


Värtsilä
GPS: 62°10'22 P 30°36'42 I

Niiralasta Venäjälle
Vårtsilå
Raja-asema on auki 24 tuntia vuorokaudessa.
0,0 Rajapysäkki-kahvila, Itähuolinta
0,3 Risteys Värtsilään (4 km), Tuupovaaraan (47 km) ja Ilomantsiin (75 km)
1,2 Suomen tullin liikennevalot
1,3 Suomen tulli
2,3 Valtakunnanraja, näytä passia
2,5 Stop-merkki Venäjän tulliin
2,6 Venäjän tulli
2,8 Puomi, näytä passia
2,9 Aris-bensa-asema
3,0 Cafe Market
3,1 Kauppa
3,2 Grigori Market
3,4 Kauppa
3,8 Regina-bensa-asema
4,0 rata
5,0 Risteys Venäjän Värtsilään
5,2 Grilli-Kahvio Market
5,4 Nordia-bensa-asema
Suomen puolella: Niiralaan ajetaan 6-tieltä joko Onkamon luota Tohmajärvelle tai etelästä tultaessa 486-tietä Kiteen kautta Tohmajärvelle, josta jatketaan Uuden-Värtsilän ja Värtsilän risteysten ohi suoraan rajalle. Viimeiset palvelupisteet ovat 1,4 km ennen Suomen tullia ruokakauppa Rajapysäkki, jossa on myös bensa-asema ja kahvilaravintola. Se on auki ma–pe 7–19, la–su 9–18. Suomen tullissa näytetään passi.
Valtakunnanraja: Suomen ja Venäjän rajan jälkeen on Venäjän puomi, jossa näytetään jokaisen matkustajan passi. Sen jälkeen saa ajaa tullialueelle.
Passintarkastus: Noin 200 metriä valtakunnanrajalta on Venäjän tullirakennus. Aja ensin Stop-merkille. Asetu passintarkastuksessa jonon jatkoksi. Stop-kyltin kohdalla odota tullivirkailijaa, joka tarkistaa auton takaluukun tai antaa muuten ajoluvan eteenpäin. Sen jälkeen saa mennä passiluukulle. Passintarkastuksen jälkeen auton saa siirtää eteenpäin. Bussien matkustajat menevät tullirakennukseen. Tullirakennuksessa on valuutanvaihtopiste, jossa on huonommat kurssit kuin eteläisillä rajanylityspaikoilla mutta paremmat kuin rajan jälkeen.
Tullitarkastus: Auto tullataan seuraavassa luukussa, ulkona jonottamalla. Vasemmalta tullirakennuksesta voi käydä vaihtamassa rahaa.
Tullialueen puomi: Venäjän tullista runsaan 200 metrin päässä on puomi, jossa näytetään passeista saadut tuloleimat. Välittömästi puomin jälkeen alkavat Venäjän Värtsilän palvelut.
Värtsilän palvelut: Välittömästi rajanylityksen jälkeen on oikealla puolella Aris-bensa-asema, joka myy Karjalan Sanomat ja Carelia-lehtiä. Muutaman kaupan jälkeen kilometrin päässä rajapuomilta on oikealla Regina-bensa-asema, kaksi kauppaa ja kahvila sekä rahanvaihtomahdollisuus. Rajapuomilta 2,4 km päässä ovat ”Öljymäen” kaupat, uusi bensa-asema sekä rajavyöhykelupien myyntipiste, katso sivu xxx.
Lisätietoja: p. 020 410 3270.

Venäjältä Niiralaan
Poistuttaessa jonotetaan puolikaaren muotoisella alueella ennen rajapuomia – sinne käännytään oikealle. Yleensä suomalaiset ovat oikealla kaistalla, venäläiset vasemmalla. Puomin ajauduttua rajaviranomainen näyttää, kuka saa tulla.
Tullitarkastus: Auto pysäytetään ennen tullikoppia. Tulliin annetaan maahan tullessa saatu tullikaavake sekä uusi tullikaavake. Yleensä toimenpide on nopea. Tämän jälkeen mennään auton luokse, avataan takaluukku ja odotetaan hyväksymistä. Sen jälkeen ajetaan Stop-merkille.
Passintarkastus: Tällä rajalla säännöt ovat poikkeuksellisen ankarat. Kukin autollinen käy näyttämässä passin. Sen jälkeen puomi avataan ja saa ajaa pois. Takana oleva auto odottaa, ajaa Stop-merkille ja käy näyttämässä passin.
Valtakunnan raja: Venäläiselle rajavirkailijalle näytetään, että passissa on tuore leima.
Suomen tulli: Suomen tullissa on kaksi kaistaa henkilöautoille: oikeanpuolinen on EU-kansalaisille. Se vetää aina nopeammin kuin venäläisille tarkoitettu jono.


Vartius
L]ttå
GPS: 64°32'42 P 29°59'01 I
Raja-asema on auki 7–21.
0,0 Raja-kontti
2,2 Suomen tulli
2,4 Valtakunnanraja
2,6 Venäjän tulli
2,8 Puomi
3,2 Alpi-bensa-asema
3,3 TNK-bensa-asema
11,5 Suljettu Lukoil-asema
11,6 Puomi
33,6 Fregat-hotelli
34,8 Tvas-bensa-asema
35,0 Risteys oikealle Kostamukseen
Vartiuksen raja-asema on vaivaton ylittää omalla autolla.
Suomen puolella: Vartiukseen ajetaan Kajaanista ensin 5-tietä pohjoiseen ja käännytään sitten itään 89-tielle. Kuopiosta ajetaan 210 km Kuhmoon ja sieltä 73 km rajalle. Noin 2,2 km ennen Suomen tullia on tien pohjoispuolella Raja-kontti, josta saa kahvia, voileipiä, elintarvikkeita ja tavaraa. Raja-Kontti antaa viisumipalveluja, vaihtaa ruplia ja tarjoaa lounasta. Raja-kontti on auki kesäsesongin jälkeen ma–pe 8–18, la 10–18, su 12–18, p. 044-315#8288. Suomen raja-asemalla on WC. Suomen tullissa näytetään passi.
Valtakunnanraja: Suomen tullista 200 metriä itään on rajaviiva. Rajan ja Venäjän tulliaseman välissä on verovapaa myymälä.
Passintarkastus: Noin 250 metriä valtakunnanrajalta on Venäjän tullirakennus, jossa suomalaisten autojen kaista on yleensä vasemmalla. Kaikki menevät tullirakennukseen näyttämään passia.
Tullitarkastus: Auton ja tavaroiden tullaus toimitetaan tullirakennuksen sisätiloissa. Tullirakennuksessa ei voi vaihtaa rahaa.
Tullialueen puomi: Venäjän tullista 200 metrin päässä on puomi. Puomilta on Kostamukseen 32 km, Lietmajärvelle 120 km ja 288 km Segezhaan.
Venäjän puolen palvelut: Noin 400 metriä puomilta eteenpäin on vasemmalla Alpi-bensa-asema, jossa voi vaihtaa rahaa huonohkolla kurssilla. Siellä on myös oankkiautomaatti, kauppa ja kahvila. Oikealla TNK-bensa-asema sekä moderni kauppa, josta saa autotarvikkeita, juomia ja kuumaa kahvia. Rajalta 8,8 km itään ollut Lukoil-bensa-asema on suljettu, ja sen jälkeen rajavyöhykkeen puomi, jossa on näytettävä passiin lyöty maahansaapumisleima. Täältä itään seuraava palvelu on Fregat-hotelli, jonne on puomilta 22 km.
Lisätietoja: p. 020 410 4273.

Venäjältä Vartiukseen
Kaksi puomia: Vartiuksen suuntaan on ensin puomi noin 23,5 km Kostamuksen läntisestä risteyksestä länteen. Se on usein ”tiukka”, eli passia tutkitaan huolella. Toinen puomi on 150 metriä ennen Venäjän tullia.
Tullialue: Henkilöautot ryhmittyvät oikealle kaistalle Stop-liikennemerkin eteen. Puomi on vajaan 50 metrin päässä. Kun puomi nousee, odotetaan rajaviranomaisen antamaa käsimerkkiä. Tarkistuksen jälkeen on noin 250 metriä tullialueelle. Molemmat toimenpiteet suoritetaan sisätiloissa: ensin auton tullaus ja sitten passintarkastus. Tämän jälkeen odotetaan virkailijoita, jotka tarkistavat auton. Tullikaavake jää usein autoilijalle. Tämän jälkeen voi käydä verovapaassa myymällässä 100 metrin päässä.
Valtakunnanraja: Suomen puolelle saa ajaa vartijan merkistä.
Suomen puolella: Suomen tullilla on oma EU-kansalaisten linja. Passi ja rekisteriote näytetään sisätiloissa. Mahdollisen tullitarkastuksen jälkeen puomi nousee.


Kuusamo
Kortesalmi/Suoperä
GPS: 65°47'53 P 30°06'05 I
Raja-asema on auki 8–20.
0,0 Suomen tulli
0,3 Valtakunnanraja
0,5 Venäjän tulli
0,7 Puomi, hiekkatie alkaa
9,0 rautaportti, Suoperä
12,8 bensanmyyntipiste
42,6 puomi
54,7 risteys vasemmalle Paanajärvelle
55,8 Pääjärven raja
56,4 oikealle kansallispuiston toimistolle
Kuusamon rajanylityspiste on muuttunut kansainväliseksi rajanylityspisteeksi.
Kuusamon rajanylityspisteen etu on yhteys Pääjärvelle ja sieltä Kuusamon Paanajärvelle. Täältä on huonokuntoista tietä noin 8 km Suoperään, jossa on ensin odotettava portilla. Passintarkastus on vasemmassa rakennuksessa, vasen ovi. Tullitarkastus on seuraavassa huoneessa. Kun auto on tarkastettu, avataan rajavyöhykkeen puomi ja matka etenee kohti Pääjärveä. Koko matka Kuusamosta Pääjärvelle on 112 km.
Suomen puolella: Risteys sijaitsee noin 6,2 km Kuusamon 5-tien varrella sijaitsevan liikenneympyrän kohdalta etelään. Risteyksessä lukee Pääjärvi 107. Risteyksestä alkaa xxx-tie, jota ajetaan suoraan Suomen tulliin noin 45 km. Suomen tullin lähellä ei ole mitään palveluja – tee kaikki hankinnat viimeistään Kuusamon kaupoissa: Prisma, Lidl, Citymarket ja monet muut löytyvät 5-tien liikenneympyrän läheltä. Suomen raja-asemalla on WC. Suomen tullissa näytetään passi.
Valtakunnanraja: Suomen tullista 300 metriä itään on rajaviiva. Rajan ja Venäjän tulliaseman välissä ei ole verovapaata myymälää.
Passintarkastus: Noin 200 metriä valtakunnanrajalta on Venäjän tullirakennus. Kaikki menevät tullirakennukseen näyttämään passia.
Tullitarkastus: Auton ja tavaroiden tullaus toimitetaan tullirakennuksen sisätiloissa. Tullirakennuksessa ei voi vaihtaa rahaa.
Tullialueen puomi: Venäjän tullista 200 metrin päässä on puomi. Puomilta on huonoa ja kuoppaista hiekkatietä Pääjärvelle 55 km. Pääjärveltä on asfalttitie Tungozeroon, josta tie jatkuu Kalevalaan tai kohti Murmanskin valtatietä.
Venäjän puolen palvelut: Koko tie Pääjärvelle on todella huono hiekkatie. Bensanmyyntipiste on ylivoimaisesti alkeellisin kaikista itärajamme ylityspisteistä. Lähimmät kaupat löytyvät Pääjärveltä, jossa voi myös vaihtaa ruplia paikallisessa postitoimistossa.
Lisätietoja: p. 020 410 4623.


Sallan Kelloselkä
GPS: 66°56'29 P 29°01'07 I
Raja-asema on auki 7–21.
0,0 Suomen tullin liikennevalot
0,1 Suomen tulli
0,75 Valtakunnanraja
0,8 Venäjän puomi
0,9 Venäjän tulli
Sallan rajanylityspiste on kansainvälinen rajanylityspiste, mutta siellä ei ole kovinkaan pitkiä jonoja. Mutta tarkastus on tiukka ja monien mielestä juuri Salla on Suomen rajanylityspaikoista se kaikkein tiukin. Suomen tulli sijaitsee noin 22 km Sallan kirkonkylästä koilliseen. Venäjän tullissa on pankki, mutta se ei välttämättä ole ollenkaan auki. Kannattaa varata ruplia mukaan Suomesta käsin.
Suomen puolella: Sallan rajanylityspaikalle pääsee Sallan keskustan liikenneympyrästä (22 km) tai Savukoskelta etelään (62 km). Rajalla on hiljainen majoitusliike mutta ei muita palveluja. Suomen tulliin pääsee liikennevalojen ohjaamana. Käy sisällä näyttämässä passi ja rekisteriote.
Valtakunnanraja: Suomen tullista on noin 650 metriä valtakunnanrajalle, joka kulkee vinosti tiehen nähden. Venäjän puomi on yleensä alhaalla. Saat edetä kun virkailija on nostanut puomin.
Passintarkastus: Runsaat 100 metriä valtakunnanrajalta on Venäjän tullirakennus, jossa auto jätetään virkailijan osoittamaan paikkaan. Sen jälkeen mennään kaikkien papereiden kanssa tullirakennukseen, jossa ensin jonotetaan passintarkastukseen.
Tullitarkastus: Auton ja tavaroiden tullaus toimitetaan tullirakennuksen sisätiloissa. Tullirakennuksessa ei voi vaihtaa rahaa. Kun tullaus on tehty, mennään ulos ja siirretään auto virkailijan osoittamalle paikalle auton tarkastusta varten.
Tullialueen puomi: Venäjän tullista xxx metrin päässä on puomi. Puomilta on Alakurttiin 72 km ja Kantalahteen 192 km.
Venäjän puolen palvelut: Huomaa, että sääntöjen mukaan et saa pysäköidä autoa puomin jälkeen 10 km matkalla tutustuaksesi hautausmaihin tai muistomerkkeihin. Jos haluat tutustua näihin, tai kunnioittaa Suomen laillisille alueille haudattuja omaisiasi, joudut pyytämään siihen erikoisluvan tullirakennuksessa. Heti Venäjän puomin jälkeen on vaatimaton bensanjakelupiste, jossa hinnat ovat hieman korkeampia kuin muualla Venäjällä. Rajalta 11 km itään on rajavyöhykkeen puomi. Lähimmät palvelut rajalta itään ovat 30 km päässä Kairalassa, mutta vain 70 km päässä Alakurtissa on hyvin varustettuja kauppoja, ravintoloita ja vaatimaton hotelli. Rajalta lähin Statoil-huoltoasema on noin 180 km päässä Kantalahdessa.
Lisätietoja: p. 020 410 5220.


Raja-Jooseppi
GPS: 68°28'33 P 28°28'11 I
Raja-asema on auki 7–21.
0,0 Suomen tulli
0,25 Valtakunnanraja
0,35 Venäjän puomi
0,4 Venäjän tulli
0,5 Puomi
5,6 Portti
5,7 Puomi
5,9 Nafta Treid bensa-asema
97,0 Risteys vasemmalle Nikelin suuntaan
Kansainvälinen rajanylityspiste Inarin kunnasta Petsamon eteläosiin sijaitsee noin 53 km Ivalosta kaakkoon. Hanki kaikki eväät ja palvelut Ivalon keskustasta: K-kauppa, S-Market ja eritasoisia majoituspalveluja. Rajalle on erinomainen asfalttitie. Suomen puolella ei ole mitään palveluja. Tällä rajalla ei ole verovapaata myymälää. Venäjän tullista on suunnilleen 5 km Venäjän rajavyöhykkeen puomille, jonka takana on bensa-asema. Bensaa kannattaa tankata sen verran, että pääsee 155 km päähän seuraavalle bensa-asemalle.
Suomen puolella: Risteys Rajajoosepin suuntaan on liikenneympyrä Ivalon keskustan pohjoisosassa. Aja 7 km ja käänny oikealle kyltin opastamana. Noin 50,5 km Ivalon liikenneympyrästä on Suomen tulli, jonne yleensä saa ajaa suoraan. Käy sisätiloissa näyttämässä passi ja rekisteriote.
Valtakunnanraja: Suomen tullista on noin 250 metriä valtakunnanrajalle. Venäjän puomi avataan sen jälkeen, kun virkailija on katsellut ja pähkäillyt asiaa hetken.
Passintarkastus: Runsaat 50 metriä valtakunnanrajalta on Venäjän tullirakennus, jossa auto jätetään virkailijan osoittamaan paikkaan. Sen jälkeen mennään kaikkien papereiden kanssa tullirakennukseen, jossa esitetään passi ja rekisteriote.
Tullitarkastus: Auton ja tavaroiden tullaus toimitetaan tullirakennuksen sisätiloissa. Käytäntö poikkeaa hieman eteläisistä rajoista. Paperit esitetään tiskille, ja kun jokainen pienikin pilkku on paikallaan, paperit viedään takahuoneen toimistoon. Matkustaja odottaa penkillä. Tullirakennuksessa ei voi vaihtaa rahaa. Kun tullaus on tehty, mennään ulos, avataan auton ovet ja vastataan mahdollisiin kysymyksiin.
Tullialueen puomi: Venäjän tullista 100 metrin päässä on puomi. Se avataan sen jälkeen, kun virkailija parhaaksi näkee. Puomilta on Murmanskiin 250 km.
Venäjän puolen palvelut: Heti puomin jälkeen ei ole mitään palveluja. Tie on viime aikoina ollut huonossa kunnossa, mutta sitä on asfaltoitu. Hiekka- ja asfalttitie on vaihdellut vajaan kilometrin välein. Lopullinen asfalttiosuus on alkanut 13 km Venäjän puomilta, mutta asfaltointityöt ovat olleet käynnissä. Rajalta 5 km itään on tiukka rajavyöhykkeen raja: ensin raskas portti ja sen jälkeen puomi. Passi täytyy antaa tutkittavaksi. Noin 200 metriä puomilta itään on uusi ja moderni bensa-asema Nafta Treid, joka myy myös hyvää valikoimaa venäläisiä elintarvikkeita, juomia, sipsejä, ruokaa, moottoriöljyä ja muita tarvikkeita. Bensa maksaa täällä noin 20% enemmän kuin idässä. Lähimmät palvelut täältä itään ovat 155 km päässä Tuulomassa (Verhnetulomsk), jossa on normaalihintainen moderni bensa-asema Nafta Treid, pankki, kauppoja, apteekki ja majoitusliike. Rajalta lähin Statoil-huoltoasema on noin 250 km päässä Murmanskissa.
Lisätietoja: p. 020 410 5410.

Norjasta Petsamoon
GPS: 69°39'30 P 30°12'14 I
Raja-asema on auki 8–22 Suomen aikaa.
Norjasta Petsamoon ajetaan Kirkkoniemen eteläpuolelta. Norjan ja Venäjän raja-asemat ovat vierekkäin. Niiden välillä on verovapaa myymälä. Rajanylityksen jälkeen on noin 20 km rajavyöhyke, jonka läpi on syytä ajaa enimmäkseen pysähtymättä. Rajan tuntumassa ei ole bensanmyyntiä lainkaan, joten Norjassa on syytä tankata suunnitellusta ajoreitistä riippuen jopa tankki täyteen. Toisen puomin jälkeen saavutaan Nikelin länsipuolelle. Nikelissä on runsaasti kauppoja, katso Petsamo.
Petsamosta Norjaan pääsee ajamalla Nikelistä Kirkenes-kylttien suuntaan.
Norjan puolen palvelut: Raja-aseman naapurina on majoitusliike Sollia Gjestegård, jossa majoitus maksaa Norjan keskitasoa edustavasti alkaen 750 kruunua, p. +47-7899 0820 tai matkapuhelin p. 9052 0881. Aja noin 10 km seuraavaan risteykseen, jossa on Hesseng. Vasemmalle (Tana Brun suunta) kääntymällä löytyy motelli (siistit huoneet alkaen yhdeltä 590 kruunua) ja supermarketit Rimi ja edullinen Rema 1000, joka on auki arkisin klo 23:een. Kirkenes on 4 km Hessengin risteyksestä oikealle: luksushotelleja, kauppoja ja paljon muuta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti